Tri činjenice koje treba da znate o hijaluronu

12. avgusta 2024.  |  Press

Hijaluronska kiselina je zauzela svoje mesto u bočicama za negu i planira tu dugo da ostane: ima i razloga.
Ovaj molekul prirodno prisutan u tkivima, posebno vezivnom tkivu i dermisu (dubokom sloju kože) gde pomaže procese hidratacije, metabolizma i obnove kože. U kozmetici, hijaluron je pogodan za sve tipove kože, može se kombinovati u rutini sa svim drugim aktivnim sastojcima.

Hijaluronska kiselina je superheroj u privlačenju vlage: može da zarobi količinu vode (bar) 1000 puta veću od vlastite težine. Molekuli hijaurona, tako poput sunđera nabubre i daju omiljeni, brzi „plump“ efekat – jedar izgled kože.
Bore i borice na licu izgledaju ravnije kada nanesete serum sa hijaluronskom kiselinom – ali to je prolazni efekat i posledica brze hidratacije, a ne stvaranja novog kolagena. Za potencijalno antiejdž delovanje potrebno je da hijaluron prodre do dubljih slojeva kože. Ali kako, kada je molekul hijaluronske kiseline baš veliki i uživa da sedi na površini i skuplja vodu?
Rešenje je fragmentirani hijaluron manje molekularne težine.

Evo kako da izaberete i na najbolji način iskoristite hijaluron u svojoj nezi.

KOJA VELIČINA MOLEKULA?
Kozmetičke tehnologije omogućavaju da u vašem proizvodu hijaluronska kiselina bude prisutna u više molekularnih veličina, od velikih, zaduženih pre svega za hidrataciju površinskog sloja kože, do malih – fragmentiranih hijalurona, koji dublje prodiru mogu imati i antiejdž delovanje.
Da li za hidriranje treba da uzmete proizvod samo sa velikim molekulima hijalurona? A za antiejdž samo sa malim molekularnim vrednostima? Ne.
Najbolje efekte imaćete sa proizvodom koji kombinuje više različith hijalurona, jer i manje čestice učestvuju u hidrataciji kože u dubljim slojevima, a hidrirana koža bolje obavlja svoje prirodne funkcije pa je zdravija i lepša!
Predlog: NIOD Multi Molecular Hyaluronic Complex – kombinuje čak 15 vrsta hijalurona različite molekularne težine, uz dodatne druge hidrirajuće sastojke.
Ovaj proizvod na bazi vode idealan je kao prvi korak nege u svim rutinama, bez obzira na tip i stanje kože.

HIJALRUON PLUS DRUGI SASTOJCI?
Serumi sa hijaluronom su preporučeni u svim rutinama nege, pogodni za sve tipove i stanja kože, idealni za kombinovanje sa proizvodima koji koriste neke druge aktivne sastojke. Slobodno ih možete kombinovati u rutini sa retinolom, vitaminom C, kiselinama…
Ipak, ne morate uvek koristiti više proizvoda u svojoj rutini. Možete izabrati hijaluronski serum koji u sebi već sadrži druge aktivne supstance, pa ćete u jednom koraku nege imati i hidrataciju i dodatno protivupalno, umirujuće, antijedž delovanje.
Predlog: VENN Age-Response Compound K Hyaluronic Booster – inovativni korejski brend VENN poznat je po svojoj „multi-layer“ tehnologiji koja dozvoljava da se u jednom proizvodu nanesu raznorodne aktivne supstance ne ometajući apsorpciju i delovanje jedna drugoj.
Ovo je anti-age serum sa 5 vrsta hijalurona, peptidima, vitaminima i patentiranim VENN sastojkom iz žen-šena rastvorljivim u vodi – Ginsenoside Compound K.
Idealna je alternativa serumu sa vitaminom C (L-ascorbic acid) – sa istim benefitima bez negativnih pojava vezanih za vitamin C poput oksidacije i senzitizacije kože.

A ŠTA AKO HIJALURON „IZVUČE“ VODU IZ KOŽE?
Hijaluronska kiselina spada u „humektante“, pa postoji dilema da li vezujući vodu može povući i za sebe vezati i vlagu iz površinskog sloja kože, pa ga tako isušiti.
Hijaluronski serumi sadrže veliku količinu vode – koju će molekuli hijalurona vezati za sebe, ali uvek je dobra ideja i „zaključati“ vodu u koži, odnosno imati preko vodenog seruma okluzivni sloj koji sprečava isparavanje vode.
Tokom leta, hijaluronski serum možete prekriti samo vašom kremom za zaštitu od sunca. Tokom zime, možete dodati sloj ulja za lice ili kreme, odabrane prema potrebama vaše kože.
Predlog: Susanne Kaufmann Hyaluron Serum + Face Oil – serum sadrži kompleks različitih hijaluronskih kiselina i smeđe alge koje takođe hidriraju, dok ulje lake teksture čuva hidrolipidnu barijeru kože i sprečava gubitak vlage.

Share