PROŠIRENE PORE (NI)SU NOĆNE MORE

2. septembra 2024.  |  Press

Proširene pore su česte na masnoj koži, ne mogu se smanjiti i eliminisati, ali se pravom negom mogu učiniti manje upadljivim.

Ako ste nasledili masnu ili mešovitu kožu – nasledili ste i proširene pore. Ne postoji način da ih suzite. To je loša vest. Dobra vest je da adekvatnom negom možete postići da pore ostanu čiste i manje primetne.
Zapušene pore mogu se, kod kože sklone aknama, razviti u miteser ili aknu, ali ovde govorimo samo o proširenim porama kao pretežno estetskom problemu.

ZAŠTO SE PORE PROŠIRUJU?
Zapušavanje: nagomilani slojevi mrtve kože, sebuma (masnoće) i nečistoće gomilaju se u porama i proširuju ih.
Gubljenje elastičnosti: usled starenja ili oštećenja, koža gubi elastičnost, pore teže samostalno izbacuju sadržaj (sebum, nečistoće) i proširuju se. Koža ubrzano stari i usled UV zračenja, pa sunce takođe dorpinosi proširenim porama.

TRI PRAVILA NEGE
1. Čišćenje: temeljno, ali nežno.
Preterano čišćenje podstiče novo lučenje masnoće i punjenje pora, a ceđenje sadržaja pora može samo da pogorša stvar.
SVAKODNEVNO koristite blag čistač za lice u vidu gela ujutro i uveče. Ako se šminkate, temeljno skinite šminku uveče pre umivanja.
Preporuka: Korres gel za čišćenje sa čajem sa Olimpa i antioksidantima biljnog porekla.

Dobra ideja je i uvođenje tonika sa niskim koncentracijama kiselina za laganu noćnu eksfolijaciju. Istražujte dok ne otkrijete koja kiselina prija vašoj koži: ako glikolna iritira kožu, pokušajte sa salicilnom, bademovom, mlečnom…
Preporuka: The Ordinary Glycolic Acid 7% – eksfolijativni toner sa umirujućim sastojcima.

NEDELJNO uradite piling bez abrazivnih čestica (enzimski, hemijski). Prejaki ili prečesti pilinzi pogoršavaju stanje jer izazivaju dodatno lučenje masti i – ponovno zapušavanje pora, pa se vrtite u začaranom krugu.
Preporuka: Esthederm Osmoclean Gentle Deep Pore Cleanser – dovoljno nežan da se može koristiti za dubinsko čišćenje pora na osetljivoj koži i 2-3 puta nedeljno.

Maska takođe pomaže. Glina u maskama za pročišćavanje kože snažno upija masnoće i nečistoće iz pora. Čiste pore deluju manje upadljivo. Nemojte preterivati jer glina može da isuši kožu i izazove nova zadebljanja.
Preporuka: Malin+Goetz Clarifying Clay Mask – glina sa ekstraktima biljaka i masnim kiselinama iz suncokretovog semena, čisti, hidrira i umiruje. .

2. Redovno hidriranje
Masna koža ponekad deluje kao da joj ne treba nikakva krema – ipak, dopremanje i čuvanje vlage je važno jer dehidrirana masna koža donosi dodatno zadebljanje i – punjenje i proširenje pora. Birajte laku hidrataciju na bazi hijalurona, ceramida i peptida.
Preporuka: Susanne Kaufmann Hyaluron Serum sa više vrsta hijalurona i algama, hidrira a ne masti.

Uvođenjem retinola u noćnu negu povećaćete elastičnost kože, dobiti istovremeno antiejdž efekat i prevenirati dalje proširenje pora.
Preporuka: ako ste iskusni u korišćenju retinola, preporučujemo The Ordinary Retinal emulziju, ako ste početnik, The Ordinary Granactive Retinoid 2%.

3. Zaštitite se od sunca
UV zraci ubrzavaju gubitak elastičnosti kože, pa tako doprinose i većoj vidljivosti pora. Izaberite proizvod lake teksture sa filterima koji pokrivaju širok spektar UV zračenja. Nemojte koristiti istu kremu za sunčanje na licu i telu tokom leta – kreme za telo su često masnije i mogu vam zapušiti pore.
Zaštita od sunca vam je neophodna svakog dana u godini kada izlazite iz kuće.
Preporuka: NIOD Survival SPF 30 sa mineralnim UV filterima u silikonskoj disperziji, bogat antioksidansima.

SAVET PLUS: izbacite uveličavajuće ogledalo iz kupatila! Ne pomaže sužavanju pora, ali doprinosti nepotrebnoj frustraciji.

Share